van zingen en speule

Toen we in 1981 samen met dichter Frans Hoppenbrouwers en drukker/uitgever Frans Huijbregts in verschillende Kempische streekbladen startten met de Kroniek van De Kempen, noemden we de rubriek waarin we wekelijks een lied met muziek en commentaar plaatsten: van Zingen en Speule. Toen we in 2001 met 'de kroniek' (zoals De Kroniek van De Kempen in de volksmond genoemd werd) stopten, hadden we op die manier ruim 900 liederen uit het liedarchief gepubliceerd. Om het liedarchief verder te ontsluiten willen we daar via deze pagina mee doorgaan. Regelmatig zullen we ook hier in van zingen en speule een lied met muziek en achtergrondinformatie geven, zoals we dat 20 jaar lang in de streekbladen deden. De eerste aflevering werd geplaatst op 17 februari 2001.
In de Kroniek van De Kempen beperkten we ons tot liederen uit de eigen streek. Hoogstens maakten we eens een zijsprong naar een ander deel van de provincie, maar altijd vanuit een lied of een gedeelte van een lied dat we in de Kempen hadden genoteerd. Op deze pagina zullen we liederen uit de gehele provincie Noord-Brabant plaatsen, omdat er daarvan nog té weinig zijn gepubliceerd.

Laatste toevoegingen


134 Huwelijksliedeken
135 Wat er op de Neerkant is geschied
136 We kwamen van Bolderse kermis


De liederen in deze rubriek zijn niet bewerkt zoals dat wel het geval is bij de rubrieken 'liederen' en 'kerstliederen', die gereconstrueerd zijn voor het gebruik door 'Ut Muziek'. Tenzij anders vermeld, worden tekst en melodie dus ongecorrigeerd weergegeven, zoals ze bij het veldwerk zijn vastgelegd
.

De serie boeken van de Kroniek van De Kempen bestaat uit twintig delen, verschenen van 1981 t/m 2001.Op de afbeelding: deel 3, verschenen in 1983. Elk deel is een bundeling van de artikelen die de stichting Kroniek van De Kempen publiceerde in verschillende Kempische streekbladen. Naast bijdragen op het gebied van volkskunde, folklore, geschiedenis, dialect, sociale geografie, archeologie, volksverhalen, poëzie, natuur etc. bevat elk deel in de rubriek Van zingen en speule zo'n 50 liederen uit de Kempen, met muziek en achtergrondinformatie. In totaal zijn dat bijna 1000 liederen. Het laatste, twintigste deel moet in november van dit jaar nog verschijnen, samen met een uitvoerige index op het geheel.
Voor informatie of bestellingen:

Cees Prinsen, Groot Loo 1, 5081 BK Hilvarenbeek. Telefoon 013-5056480.

© Liedarchief Weebosch-Bergeijk